Logo DRK
foto

Vrijmetselarij

Optimisme

De vrijmetselarij kijkt positief naar de toekomst

In 2007 publiceerde Guy Verhofstadt zijn 4de Burgermanifest. Alle commentatoren hadden het nadien hetzij over het boekje hetzij over de carrièreplannen van de auteur. Wat mij, als vrijmetselaar, vooral trof was de quote van Karl Popper ("Optimism is a moral duty") die bij het media-event op cinema-formaat werd geprojecteerd.

Waarom ?
Omdat wij als vrijmetselaars een positieve kijk hebben op de toekomst. Wij geloven in de vooruitgangsgedachte, in het positieve van de mens, in de kracht en de schoonheid van het goede. Voor vrijmetselaars is het glas steeds half vol.

Is dit naief ?
Misschien wel. Maar het is zeker gezonder dan verzuurd op te staan en chagrijnig te gaan slapen. Natuurlijk is de wereld niet perfect. En wij zijn het ook niet. Maar we proberen ten minste van elke dag iets moois te maken. We proberen het goede te zien in onze collega, onze buur, onze ...

Optimisme loont !!
Met azijn vang je geen vliegen. Verzuring, ook in een intellectuele verpakking, komt alleen extreem-rechts ten goede. Met optimisme smeed je vriendschapsbanden, los je problemen op, bouw je een team. Optimisme en vertrouwen leiden tot veranderingsbereidheid. Wie, vrij en rechtschapen, open staat voor verandering, voor argumenten, voor het beetje bij beetje werken aan een betere wereld ... is potentieel vrijmetselaar.

Niet elke optimist is vrijmetselaar. Maar elke vrijmetselaar is optimist.

Terug naar home pagina Terug naar Item Vrijmetselarij Terug naar paginabegin

Lees de Privacy Policy en de disclaimer van De Ruwe Kassei.
Copyright © 2006-2007 De Ruwe Kassei.